Scroll Top

V Ljubljani obeležen dan državnosti Črne gore

spomenik

V glavnem mestu Slovenije je bil na Trgu narodnih herojev, ki stoji poleg parlamenta Slovenije, s polaganjem vencev k spomeniku padlim narodnim herojem NOB-a, vključno s črnogorskim narodnim herojem Milovanom Šaranovićem, obeležen Dan državnosti Črne gore.

Potem, ko je orkester častne garde Slovenske vojske zaigral slovensko in črnogorsko himno, sta odpravnica poslov pri Veleposlaništvu Črne gore v Republiki Sloveniji Ana Zeković in konzul Črne gore v Republiki Sloveniji Vojislav Kovač položila venec.

Dogodka so se udeležili predstavniki in člani črnogorskih društev v Sloveniji ter predstavniki Zveze borcev za vrednote NOB-a Slovenije.

Na spomeniku v središču Ljubljane je med drugimi vklesano ime črnogorskega narodnega heroja Milovana Šaranovića, rojenega 1913 v Potkraju pri Danilovgradu, ki je bil pobudnik in udeleženec številnih bojev na ozemlju Črne gore in širše. Kot poveljnik partizanskih enot je padel 31. julija 1943 na ozemlju Slovenije. S tem simboličnim dejanjem se tradicionalno obeležuje Dan državnosti Črne gore in dan vstaje črnogorskega naroda.

Z njim se želi spomniti in opomniti na pomembnost vrednot protifašističnih bojev.