Scroll Top

Njegošev spomenik

NJEGOSEV SPOMENIK 1

Mestna občina Ljubljana je dobila Njegošev spomenik, dar častnega konzula Črne gore v Republiki Sloveniji, g. Vojislava Kovača

Na Njegoševi ulici v centru Ljubljane je 19.maja 2014 potekala slovesnost ob postavitvi spomenika Petra II Petroviča Njegoša, ki ga je ob nedavnem jubileju – praznovanju 200. obletnice rojstva velikega črnogorskega pesnika in vladarja in kot znak dobrega sodelovanja med državama Slovenije in Črne gore mestu Ljubljana podaril častni konzul Črne gore Vojislav Kovač. Spomenik sta odkrila državni sekretar na Ministrstvu za kulturo dr. Aleš Črnič in Minister za kulturo Črne gore Branislav Mićunović.

Govorniki so bili Častni konzul Črne gore v Republiki Sloveniji g. Vojislav Kovač, župan Mestne občine Ljubljana g. Zoran Janković, državni sekretar na Ministrstvu za kulturo dr. Aleš Črnič, Minister za kulturo Črne gore g. Branislav Mićunović in profesor za južnoslovanske književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani prof.dr Vladimir Osolnik.

Doprsni kip Njegoša, je delo črnogorskega akademskega kiparja Draga Đurovića, arhitekt Rok Žnidaršič je zaslužen za podstavek celotnega spomenika in idejno rešitev novega parka.
Za kulturni del prireditve je poskrbel član ansambla ljubljanske Drame igralec Jernej Šugman, ki je zbranim gostom recitiral verze iz Njegoševih del « Noć skuplja vijeka« in »Gorski Vijenac«.
Kulturne prireditve so se udeležili številni ugledni predstavniki diplomatskega zbora, slovenskega in črnogorskega političnega, kulturnega in gospodarskega življenja.
Krajši kulturni prireditvi je sledila pogostitev v prostorih Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.